Jdi na obsah Jdi na menu

Velikonoční projekt - reportáž/zpráva do novin

Vážené děti!

      Dnešní sloh bude součástí VELIKONOČNÍHO PROJEKTU. Dnes bych ráda, abyste Vaše velikonoční zvyky a vůbec celé ty čtyři velikonoční dny zpracovali jako reportáž/zprávu do novin. Na oplátku Vám reportáž/zprávu z víkendu napíši i já. Je mi jasné, že vzhledem k tomu, že je teď karanténa, je možné, že budete jen doma. V takovém případě bych byla ráda, abyste si vzpomněli na Vaše loňské Velikonoce a zkusili udělat reportáž/zprávu z nich. Nemusíte se bát, že jste reportáž/zprávu do novin nikdy nepsali. Jde mi o to, abyste si vyzkoušeli něco nového. Takže zase platí to, že bych byla ráda, kdybyste na úkolu pracovali sami a nenechali do toho zasahovat rodiče :)

      Abych Vám trošku přiblížila, co to ta zpráva do novin je. Určitě jste někdy četli nebo alespoň zahlédli novinový článek. Můžeme se se zprávou setkat třeba v novinách, televizi nebo rádiu. Je to psaný nebo mluvený text, který by nás měl stručně informovat o tom, co se stalo. Ve zprávě je důležité psát objektivně, což znamená, že informujete o tom, co se stalo, nikoliv o svých pocitech nebo názoru na to, co se stalo.

     Pokud byste však do zprávy chtěli přidat Vaše pocity a názory, nepíšete už zprávu, ale reportáž. Nejde v ní jen o holé informace, ale jejím úkolem je informovat zajímavě a co nejpřesněji, aby se čtenář/divák cítil, jako když tam je. Můžete zapojit i rozhovory z "místa činu." 

     Reportáž i zpráva má však několik společných bodů. A to jsou zajímavý titulek, který přiláká čtenáře, používání různý slov (využití synonym), psát gramaticky správně a dělit text odstavců. Můžete to zkusit napsat i tak, aby to bylo humorné. Fantazii se meze nekladou.

 

     Jsem zvědavá, jak se Vám to vydaří! Moc se na to těším :)

Mějte se krásně, KP